Klassisk homøopati er en blid og dybtgående behandlingsform med naturmedicin. Behandlingen tager udgangspunkt i, at sygdom er udtryk for en ubalance, som kroppen ikke har de nødvendige kræfter til at genoprette.
Jeg har herunder samlet nogle af de spørgsmål, jeg har fået om homøopatisk behandling. Har du andre spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig.
Typiske spørgsmål om homøopati:
Hvilke sygdomme kan behandles med homøopati?
Det er et spørgsmål jeg jævnligt får, og mit svar er, at man med homøopati i princippet kan behandle alle sygdomme. Den homøopatiske behandling afhænger ikke af, hvilken sygdom eller diagnose du har, men af, at der er et klart symptombillede, som jeg kan ordinere ud fra.
Et symptombillede er summen af de symptomer, som er karakteristiske for den lidelse du har. Det er de individuelle symptomer, der er vigtigst. Det vil sige, den måde din krop udtrykker den tilgrundliggende ubalance på.
Kan homøopati bruges sammen med konventionel behandling?
Ja, er det korte svar. Mange af dem jeg behandler, er samtidig i behandling i det danske sundhedsvæsen eller har afsluttet et behandlingsforløb. De ønsker fx at supplere denne behandling med noget, der styrker deres immunsystem og/eller i højere grad tager fat om ”roden” af problemet, som de siger. Det kan også være hjælp til at minimere bivirkninger af anden medicin.
Her skal jeg blot vide, hvilken eventuel medicin du tager, så jeg kan tage højde for det, når vi snakker om dine symptomer. Almindelige bivirkninger til medicinen hører ikke til dit individuelle symptombillede, så dem kan jeg ikke lægge vægt på, når jeg skal vælge det homøopatiske middel.
Hvordan finder du det rigtige middel til mig?
Her skal vi have fat i det, vi kalder lighedsprincippet. Det betyder kort fortalt, at jeg skal finde et homøopatisk middel, der så præcist som muligt, reflekterer de symptomer du har.
Vi er her inde i kernen af den klassiske homøopati. Den bygger på mere end 200 års lægemiddelafprøvninger af forskellige substanser fra dyre-, plante- og mineralriget. Ved lægemiddelafprøvninger giver man raske mennesker den valgte substans, og registrerer nøje de symptomer, der dukker op. Resultaterne fra prøvningerne, kombineret med kliniske erfaringer med at give midlet samt viden fra forgiftningstilfælde, giver hvert middel sit helt eget symptombillede – sagt lidt forenklet. Øvelsen for mig går altså ud på at finde det bedste match mellem dine symptomer og et homøopatisk middel.
Hvis du fx kommer med eksem, skal jeg både vide noget om hvor på kroppen, hvordan det ser ud og hvad der har udløst det. Men jeg skal også vide noget om, hvad der påvirker eksemen. Påvirkes det fx af vejret og temperaturen, af bevægelse, af sollys, af vand, af fødevarer, af søvnen, af din psykiske tilstand osv. Man kan forestille sig, at alle disse oplysninger er brikker i et puslespil, som jeg lægger i samarbejde med dig, og som er afgørende for, at jeg kan vælge det rigtige homøopatisk middel.
Er kost og livsstil vigtig i den homøopatiske behandling
Det er ikke nødvendigt at ændre kost og livsstil for at få effekt af den homøopatiske behandling. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at de to faktorer spiller en væsentlig rolle for dit helbred. Det er kendt viden, og du kan derfor selv medvirke til behandlingen ved at kigge på dine kostvaner m.v.
I konsultationen spørger jeg ind til kost og livsstil, og giver vejledning på de områder jeg har viden om. De fleste anbefalinger kender folk i forvejen, så nogle gange handler det mere om et ”skub”.
Homøopatiens grundlægger Samuel Hahnemann lagde stor vægt på kost og levevis. Hans anbefaling under behandlingen af kroniske sygdomme lød; ”uskyldig afslapning af sind og ånd, udendørs motion i næsten al slags vejr (daglige spadsereture, let manuelt arbejde), velegnet, nærende, ikke-medicinsk kost og drikkevarer, osv.”.
Klassisk homøopati egner sig til behandling af bl.a.: